Alegerea materialelor de tapitare

Când vine vorba despre alegerea materialului de tapițare pentru mobilier, fie el canapeafotoliuscaun, un panou de perete sau potențial orice alta piesă de mobilier, oferta este deosebit de generoasă, atât în termeni de tip de material, ca să nu mai vorbim de cromatica pusă la dispoziție de producătorii de profil.

 

Dacă la partea cromatică opțiunea ține strict de gustul fiecăruia în parte, la partea de alegere a tipului de material am spune că există niște factori de care este bine a se ține cont în alegerea acestuia. Astfel, un prim aspect de luat în considerare este natura spațiului de mobilat: comercial sau rezidențial? Pentru spațiile rezidențiale, care în principiu sunt zone cu trafic mai puțin intens, pot fi alese și materiale textile elegante cu modele complexe, de exemplu. Pentru spațiile comerciale (restaurante, cafenele, baruri, showroom-uri etc), dat fiind traficul ridicat, o alegere înțeleaptă ar fi un material rezistent și ușor de întreținut. În acest ultim caz, un exemplu ar fi pielea ecologică, disponibilă în multe variante de texturi și culori. Este un material cu o durabilitate ridicată, rezistent la trafic intens și care nu necesită în principiu eforturi deosebite sau manopere speciale pentru întreținere. În plus, oferă un aspect modern mobilierului. Tot pentru spațiile cu trafic intens există și varianta materialelor textile, special concepute în acest sens. Modelele țesute sunt mai durabile decât cele imprimate. Există și materiale textile care nu absorb apa, fiind în mod cert o alegere înțeleaptă pentru mobilierul de restaurant, de bar sau pentru cafenele.

 

La alegerea materialului trebuie ținut cont și de așa numitul test Martindale. Printr-o procedură specială este testată rezistența și durabilitatea materialului, obținându-se o valoare Martindale. Cu cât această valoare este mai ridicată, cu atât materialul este mai rezistent și mai durabil. Ca un exemplu:
– materialele cu Martindale între 10.000-15.000 sunt recomandate doar pentru uz domestic ușor, adică pentru piesele de mobilier cu utilizare ocazională;
– materialele cu Martindale între 15.000-30.000 sunt recomandate tot pentru uz domestic, dar cu o utilizare mai frecventă;
– materialele cu Martindale peste 30.000 sunt considerate extrem de durabile, fiind ca atare recomandate în cazul unei utilizări extrem de frecvente, în condiții de trafic intens. Astfel de materiale sunt pretabile pentru mobilierul de bar, restaurant sau pentru cafenele de exemplu.